Přijaté nařízení EU o obalech a obalových odpadech, známé jako PPWR, přinese nejen konec jednorázových hotelových smetánek, minišamponů a mikrotenových sáčků v řetězcích. Nařízení schválené radou EU v prosinci, které státy začnou uplatňovat přibližně za dva roky, se snaží redukovat odpad ze všech úhlů.
Pocítit by to mohli i návštěvníci hospod, a to v širší nabídce vody z kohoutku v restauracích za příznivější ceny. Nařízení totiž mluví o tom, že by státy měly motivovat restaurace, jídelny, bary, kavárny a stravovací služby, aby svým zákazníkům zdarma nebo za nízký servisní poplatek nabízely vodu z kohoutku.
Dnes litr kohoutkové vody restaurace nabízejí až za několik desítek korun a často je to jeden z nejlevnějších nápojů v lístku. Restauratérům se chystaná změna nelíbí, na vodě z řadu dnes mají obrovskou přirážku. Zástupce gastrobyznysu v Hospodářské komoře Luboš Kastner říká, že by stát neměl nařizovat podnikům, co mají prodávat a za kolik.
„Pokud nám dá stát podstatně výhodnější DPH na stravovací služby, mohlo by to vykompenzovat dopady tohoto nařízení na gastrobyznys,“ uvedl s tím, že by nařízení v tomto ohledu zvýšilo restauratérům náklady.
Zatím však není jasné, jak stát bude restauratéry motivovat. „Můžeme uvažovat o tom, že zákazník bude mít možnost požádat o kohoutkovou vodu a restaurace bude povinna ji nabídnout. Téma maximální ceny ale ještě budeme diskutovat. Řekl bych, že značná část restaurací už dnes nabízí kohoutkovou vodu zdarma nebo za nízký poplatek,“ řekl redakci SZ Byznys náměstek ministra životního prostředí David Surý.
Kompletní článek najdete na Seznam.cz