V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny

Na webu seznamzpravy.cz vyšel zajímavý článek o tom, že pod nohama Pražanů vzniká revoluční projekt ve stylu přečerpávací vodní elektrárny. Pražské vodovody a kanalizace totiž testují nové využití vodárenské sítě, která má sloužit k vyrovnávání nerovnováh v energetické soustavě.

Voda se dá na rozdíl od energie jednoduše skladovat a podzemní trubky a vodojemy v Praze tak mohou dostat novou funkci.

„Teď jsme ve fázi posledních zkoušek. Snažíme se pražskou vodárenskou soustavu využít na způsob přečerpávací elektrárny,“ řekl v pořadu Agenda šéf Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos s tím, že právě potrubí může být součástí takzvaného „agregačního bloku“, který pomáhá vyrovnávat výkyvy v energetické soustavě.

V době, kdy bude elektřiny přebytek, bude firma přečerpávat vodu do výše položených nádrží, a ve chvíli, kdy proud naopak potřebují všichni, nebude se muset spotřebovávat na čerpání a rozvod vody.

Milion krychlových metrů vody

Jen v Praze má společnost PVK k dispozici 68 vodojemů o celkové kapacitě skoro milion krychlových metrů. „To znamená, že můžeme vodu skladovat a připravit se na to, kdy energie bude nedostatek, a v ten moment přestaneme čerpat. Naším hlavním cílem není ekonomický benefit, který je tam samozřejmě také, ale hlavně podpora obnovitelných zdrojů,“ říká Mrkos s tím, že potrubí může sloužit k vyrovnávání špiček v energetické soustavě. „Není to o tom, že bychom chtěli energii vyrábět, ale chceme ulehčit energetické soustavě,“ dodává.

Pilotní projekt představuje dohromady 2 MW instalovaného příkonu. „My se zapojujeme do agregačního bloku, který má celkový příkon 20 MW. Jakmile vše vyzkoušíme, máme připravené další čerpací stanice, které do toho budeme postupně zapojovat. Ten výkon budeme chtít zvyšovat,“ vysvětluje Mrkos.

„Nikdo v zahraničí tímto způsobem nespojil spotřebu elektrické energie se spotřebou vody. Máme obrovskou výhodu, že jsme součástí skupiny, kde je obchodník s elektrickou energií,“

Pilotní projekt pro Veolii

Tím, že je využívána stávající infrastruktura, tedy již existující potrubí a vodojemy, jsou potřeba investice pouze do úpravy řídícího systému. To vyjde na miliony korun. „Teď probíhá testování, počítáme s tím, že bychom v průběhu příštího roku spustili ostrý provoz,“ dodává Mrkos.

Pro Veolii, pod kterou Pražské vodovody a kanalizace patří, jde o ojedinělý produkt. „Nikdo v zahraničí tímto způsobem nespojil spotřebu elektrické energie se spotřebou vody. Máme obrovskou výhodu, že jsme součástí skupiny, kde je obchodník s elektrickou energií,“ říká Mrkos s tím, že projekt by měl sloužit jako pilotní test pro celou skupinu.

 

Přečerpávací elektrárna

  • Přečerpávací vodní elektrárna, zkráceně PVE, představuje typ vodní elektrárny, který si energii v podobě naakumulované vody dokáže sám uložit. Umělou akumulaci vody provádí v době, kdy je elektrické energie přebytek, tedy v době mimo energetickou špičku (např. v noci).
  • Akumulovaná energie v podobě nashromážděné vody se pak v době špičky využívá k výrobě elektrické energie. Přečerpávací vodní elektrárny jsou zatím jediným nástrojem, jak uchovat větší množství přebytečné elektrické energie na delší dobu. Staly se technicky schůdným prostředkem, jak snížit ztráty z nevyužité noční energie a jak předejít problémům s výkyvy ve spotřebě elektrické energie, resp. v jejím odběru z elektrorozvodné sítě.

Zdroj: seznamzpravy.cz

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?