Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru

V rámci 22. ročníku mezinárodní výstavy VOD-KA 2023 proběhla již tradiční soutěž s názvem Zlatá VOD-KA 2023. Letošní ročník představil celkem 16 exponátů – nominaci získalo šest z nich.

Všechny přihlášené exponáty prošly drobnohledem odborné komise, nicméně jejich přínos oboru mohli posoudit také tisíce návštěvníků letošního ročníku mezinárodní výstavy. I přes zajímavost všech přihlášených exponátů rozhodla odborná porota o ocenění tří nejlepších. 

Výsledky byly vyhlášeny během společenského večera. Na bronzovém třetím místě se umístil model upgradovací stanice biometanu, kterou vyrábí Česká voda – MEMSEP, a.s., Česká republika a jeho vystavovatelem byla společnost Veolia Česká republika, a.s. Stanice umí vyčistit kalový plyn (biometan) na 95 % obsahu CH4.

„Velmi si vážíme ocenění,“ uvedl Ondřej Beneš, obchodní ředitel Veolia Česká republika, a.s., a pokračoval: „Prezentované řešení MEMGAS, dodávané celosvětově společností Veolia, zajišťuje úpravu bioplynu na kvalitu zemního plynu a jeho návaznou dodávku do distribuční plynárenské sítě. V Praze bude toto zařízení od letošního léta produkovat ročně až 1,5 mil. m3 zeleného biometanu a je prvním svého druhu v České republice. Dodávka je plně kontejnerizována. Doplnění systému MEMGAS na čistírny odpadních vod s anaerobním vyhníváním zvýší energetickou soběstačnost ČOV v souladu s novými požadavky taxonomie či návrhu revize směrnice o čištění městských odpadních vod.“

Na bronzovém místě se umístil model upgradovací stanice biometanu, kterou vyrábí Česká voda – MEMSEP, a.s. Stříbrnou příčku obsadil elektrický frézovací robot pro čištění a monitoring kanalizace, který vyrábí Raush REHAB.

Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil elektrický frézovací robot pro čištění a monitoring kanalizace, který vyrábí Raush REHAB a na akci byl vystavován společností DISA, s.r.o. „Vozidlo Rausch Rehab od firmy Rausch  zvládne nejen plnohodnotnou inspekci, ale i robotické frézování kanalizací,“ představila exponát jednatelka společnosti DISA Zuzana Juřeníková s tím, že mezi jeho nesporné výhody patří to, že jde o vozidlo o váze do 3,5 tuny, což znamená, že k jeho řízení stačí řidičský průkaz skupiny B a jedna posádka na dvě činnosti, má bateriový pohon a dosah práce může být až 250 metrů.

Celkové první místo obsadila multiparametrová měřicí sonda kvality vody PROTEUS výrobce Proteus Instruments, kterou na letošní výstavě VOD-KA vystavovala firma Novast Automation, s.r.o. „Multiparametrová sonda Proteus představuje skokovou změnu v monitorování rozpuštěných organických látek v reálném čase,“ představil inovativnost technologie Karel Klíma, jednatel firmy Novast Automation, a dodal: „Nejmodernější monitorovací platforma zahrnuje nejnovější technologii, která poskytuje přesné a spolehlivé měření s minimální údržbou. Je určena zejména pro monitorování biochemické spotřeby kyslíku (BOD) a rozpuštěného organického uhlíku (DOC). Sonda je navíc schopna vyhodnocovat online přítomnost koliformních a e.coli bakterií. Pro měření dalších požadovaných parametrů může být osazena celkem až 13 senzory.“

Celkové první místo obsadila multiparametrová měřicí sonda kvality vody PROTEUS výrobce Proteus Instruments, kterou na letošní výstavě VOD-KA vystavovala firma Novast Automation, s.r.o.

Letošní ročník výstavy VOD-KA 2023 přinesl i další soutěže – všeobecně lákavou a pro návštěvníky atraktivní Vodárenskou soutěž zručnosti a také tradiční ocenění nejlepších a nejnápaditějších expozicí. Zde se hodnotilo ve třech kategoriích. Do 30 m2, od 31 do 60 m2 a nad 60 m2. V prvně zmiňované kategorii zvítězila expozice společnosti VLČEK SOLUTION s.r.o. V prostřední kategorii byly dle poroty nejlepší expozice dvě, a to společností SUEZ Water CZ s.r.o. a B & BC, a. s. V největších expozicích si odnesli prvenství rovněž dva vystavovatelé: HAWLE ARMATURY, spol. s r.o., a Veolia Česká republika, a.s.

První místo ve Vodárenské soutěži zručnosti získali Jan Mareš a Tomáš Grund z družstva II ze společnosti Severočeská servisní, a.s. Druhé místo obdrželi Martin Procházka a Pavel Zvonař ze společnosti ČEVAK a.s., provozní středisko Lipensko. Na třetím místě se umístili Petr Šilc a Radim Sojka z družstva I společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a.s.

Nutno dodat, že letošní akce pokračovala v tradici fotografické soutěže VODA 2023, tentokrát na téma „Kudy teče voda“. Vítězné fotografie z letošního ročníku si můžete prohlédnout v letním dvojčísle časopisu Sovak a všechny přihlášené snímky budou zveřejněny na webových stránkách https://www.sovak.cz/cs/fotogalerie

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?