Jak na sucho reagují průmyslové podniky?

Sucho netrápí jenom domácnosti, ale také výrobní závody, které jsou na přístupu k vodě často závislé. V řadě případů byly provozy náročné na vodu již zrušeny, v jiných došlo k modernizaci a voda je recyklována a znovu využita ve výrobě. Jak se s touto problematikou potýkají jednotlivé regiony?

Zásadní snížení spotřeby vody v průmyslu bylo ve většině případů realizováno už v průběhu posledních dvou desetiletí, kdy došlo k omezení či zrušení provozů náročných na odběr vody. „Na jihu Čech se jednalo například o slévárnu, papírnu a mlékárnu v Českých Budějovicích či papírnu v Loučovicích,“ uvádí Jiří Lipold, technický ředitel společnosti ČEVAK. Ostatní průmyslové podniky postupně začaly využívat úsporné technologie a optimalizovat množství vody ve výrobě. Konkrétní případy dokazují, že se jedná nejen o ekologickou, ale i ekonomicky návratnou investici.

Jak mohou průmyslové podniky omezit spotřebu vody? „V některých případech stačí drobná opatření, třeba průtočné chlazení nahradit uzavřenými systémy, používat ,suché‘ mytí či nahradit vodu jiným typem nosné látky. Další fází je pak vodu využívat několikrát, tedy recyklovat,“ připomíná Ondřej Beneš, obchodní ředitel společnosti Veolia Česká republika zodpovědný za oblast vody.
V některých případech stačí drobná opatření, třeba průtočné chlazení nahradit uzavřenými systémy, používat ,suché‘ mytí či nahradit vodu jiným typem nosné látky. Další fází je pak vodu využívat několikrát, tedy recyklovat.
Na severu Moravy, kde působí řada velkých průmyslových společností, spotřebují výrobní provozy zhruba 60 milionů kubíků vody ročně z povrchových zdrojů. Především v průběhu extrémně teplého a suchého roku 2015 zde byla řada místních podniků nucena zvažovat zavedení dalších opatření na úsporu vody. V současnosti se toto téma řeší i na vědecké a akademické úrovni a některá řešení jsou postupně uváděna v praxi.

„Samotná důlní voda z činných i uzavřených dolů v Orlové a Ostravě je jedním ze zdrojů, které by bylo možné v budoucnu dále používat. V lázeňství se pak už dnes využívá slaná důlní voda – solanka,“ uvádí konkrétní příklady opětovného využití vody Marek Siebrt, tiskový mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace. „V pivovarech se také osvědčilo důsledné doplnění měření průtoků vody na všech stupních výrobního a provozního procesu s přenosem dat do řídicího dispečinku,“ doplňuje další řešení, kdy monitoring vody v provozu pomáhá optimalizovat její spotřebu, Jiří Lipold.

V řadě provozů byla implementována také recyklace odpadní vody. Ano, nejde o hudbu budoucnosti, technická řešení už dnes existují. „Nejčastěji navrhujeme kombinaci předčištění s membránovou technologií ultrafiltrace a návazně reverzní osmózu, polymerní PVDF či keramické membrány Ceramem. Koncentráty a kaly z jednotlivých stupňů pak dále upravujeme a snižujeme tak celkové ztráty vody,“ popisuje osvědčené možnosti Ondřej Beneš.
Kdo jiný může být v období krizového sucha lídrem chytrých řešení a myšlenek než velké specializované společnosti?

Jeden z největších projektů, kde dochází dokonce k trojité recyklaci vody z čistíren odpadních vod, je plně funkční například ve španělské Tarragoně. Pavel Chudoba, technický ředitel pro region střední a východní Evropy společnosti Veolia, která projekt realizovala, dodává: „Kdo jiný může být v období krizového sucha lídrem chytrých řešení a myšlenek než velké specializované společnosti?“

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?