R. Zeman: Nechtěl jsem, aby lidé měli dražší vodu jenom kvůli mému egu

Na serveru oVodarenstvicz byl zveřejněn zajímavý rozhovor s Robertem Zemanem o tom, jak uspěl v prachatických volbách s myšlenkou samoprovozování, nakonec vše dopadlo úplně jinak, ale dnes je za tuto zkušenost rád.

Jak to celé začalo?
Před volbami v roce 2010 se nám zdála cena vody v Prachaticích vyšší, než by mohla být… Proto když jsme tvořili volební program, který dodnes můžete najít na PROprachatice.cz, tak jsem chtěl, aby provozovatelem bylo město.

Ve volbách jste uspěl. Co bylo dál?
Stal jsem se místostarostou a volební slib jsme mohli splnit. Už před volbami ale začalo koncesní řízení na provoz vodohospodářské infrastruktury… Chtěl jsem hrát fér i reálně, proto jsme koncesi dopracovali a zároveň jsme začali počítat, kolik by stál provoz od prachatických Technických služeb.

Proč jste koncesní řízení nezrušili?
Politik by neměl přijít a zbourat vše, co bylo. A také proč se připravit o cenné informace? Chtěli jsme najít nejefektivnější řešení pro lidi. Vytvořili jsme proto pracovní skupinu, ve které měla svoje zástupce i opozice, použili metodiku určenou pro koncese a nabídku Technických služeb poctivě spočítali. Pokud bychom nabídku podstřelili, museli bychom to pak za tu cenu dělat, proto jsme počítali reálně. Tehdy jsem si říkal, když bude mít soukromý provozovatel nižší cenu, pak jenom dobře.

Jak to dopadlo?
Proběhlo koncesní řízení, ve kterém vyhrál Čevak s cenou o dvě koruny za kubík nižší než naše Technické služby.

Co jste tedy udělal?
Dvě koruny sice nebyl velký rozdíl, ale nechtěl jsem, aby lidé měli dražší vodu jenom kvůli mému egu. Pro mne není důležitý jen výsledek, chci také, aby proces, který mě k němu dovede, byl spravedlivý. Budete mít samé jedničky a vyhraje někdo, kdo má dvě dvojky, jen protože je to kamarád? Mám rád tvrdé, ale férové podmínky. V koalici jsme proto potvrdili výsledek koncesního řízení a uzavřeli smlouvu s Čevakem.

V čem byla cena od Čevaku nižší?
Co se týká režií a služeb, tak s malým provozem nemáte šanci velkému provozovateli konkurovat. Například u vyhledávání poruch musíte mít tým, který to umí. Pokud děláte obrazně řečeno třeba jednu poruchu za rok, tak se vám to nevyplatí a ani to logicky nemůžete umět.

Jaká je situace dnes?
Vodárenské sítě jsou v Prachaticích v dobrém stavu. Léta máme plán obnovy, který financujeme z nájemného. To tvoří zhruba polovinu z ceny vody. Ztráty v síti se nám postupně od roku 1989 snížily na 10 až 15 procent. Myslím, že to za to stálo. Přes všechny těžkosti si společně dát tu práci a hledat odborná i věcná řešení, nevidět věci jen skrze představy. Ale jako vše, a v politice obzvláště, nic není černobílé. Nakonec koncese není na věky, ale na deset let. Poté budeme opět rozhodovat, kdo bude vodárenskou síť města Prachatice provozovat. Věřím ale, že využijeme stejný model výběru – tedy srovnání koncese a vlastního provozování.

Vy jste aktuálně v opozici. Budete znovu kandidovat?
Ano, chtěli bychom jít znovu do voleb. Mám tu práci rád, jsem v politice od roku 1998, tedy dnes skoro dvacet let. Líbí se mi, jak hodně musíte studovat nové věci a znalosti provazovat. I když to často není o souboji názorů a chytrosti, ale spíše o tom, kdo má lepší hroší kůži.

To vám nevadí?
Vadí, ale snažím se to brát jako fotbal. Když chcete hrát profesionálně, nesnažíte se domlouvat, že jednou vyhraje ten či onen. Máte svoji vizi a za ní si jdete.

Jaký by měl být lokální politik?
Měl by být jako sedlák, hospodář. Komunální politika je podle mne tou nejhezčí. V Prachaticích žiji, mám tady děti, rodinu. Chci tu žít dál. Chci se normálně bavit s lidmi na ulici. Chci, aby mi řekli, co si myslí. Nemusí s vámi vždycky souhlasit, ale je důležité, že k vám mají důvěru a názor vám řeknou. Řada lidí třeba řeší věci hodně pocitově.

Pocitově se dnes rozhoduje i řada politiků.
Politik by měl být dobrým hospodářem (pozor to je jiné než řídit obec jako firmu), a toho by se měl držet. Měl by si obory, které nezná, nastudovat. Velkou roli hraje také to, jestli vás to baví, naplňuje. A mě to baví i naplňuje. Vážím si toho, že jsem byl v komunálních volbách čtyřikrát zvolen. Chci, aby jednou, až bude syn velký, tak mu třeba řekli: „Ten tvůj táta za něco stál.“


————————————————
Životopis Roberta Zemana najdete na http://prachatice.eu/mesto/samosprava/zastupitelstvo-mesta/ing-bc-robert-zeman

Aktuálně

Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?