Soukromý nebo veřejný provozovatel?

Nechejme soutěžit a vyberme lepší nabídku!

Soukromý nebo veřejný provozovatel?

Každá radnice má právo se rozhodnout, zda se bude o provoz vodovodů a kanalizací starat sama, nebo si vybere specializovanou soukromou společnost. Rozhodujícím kritériem by měla být ekonomická efektivnost.

Pokud se radnice rozhodne, že provozování zajistí sama nebo prostřednictvím jí vlastněné provozní společnosti, kvalita ani cena poskytovaných služeb nikdy neprojdou tržním srovnáním. Kvalita poskytovaných služeb i ekonomická efektivita provozu budou závislé na konkrétním personálním obsazení provozovatele a osvícenosti momentálně vládnoucích politiků. Takoví provozovatelé se hůře integrují do větších celků, v nichž je možné lépe sdílet informace a zkušenosti, využívat synergické výhody z rozsahu a zaměstnávat vysoce kvalifikované odborníky. Nastane-li odborný problém, jsou pak možnosti jeho efektivního řešení v místě zpravidla poměrně úzké. Tyto nevýhody nemusí hrát tak podstatnou roli, jde-li o provozovatele zajišťujícího provoz pro stovky tisíc obyvatel, v menších celcích jsou však velmi významné.

Pokud se radnice rozhodne, že provozování zajistí sama nebo prostřednictvím jí vlastněné provozní společnosti, kvalita ani cena poskytovaných služeb nikdy neprojdou tržním srovnáním.

Pokud se radnice rozhodne pro specializovanou soukromou společnost, vyhlásí výběrové řízení a provozu se ujme firma s nejvýhodnější nabídkou. Radnice tedy má garanci nejen úrovně poskytovaných služeb, kterou si ve smlouvě sama nastaví, ale také optimální ceny vody. Má také možnost na provozovatele přenést většinu rizik, která by jinak nesla sama: nemusí se obávat zvýšených nákladů na opravy poruch, přijde-li tuhá zima, ani pokut za selhání obsluhy či zařízení v čistírně odpadních vod. Nutnost obhajovat své postavení po skončení smlouvy v nové soutěži je nejlepší zárukou, že se provozovatel bude snažit plnit své povinnosti co nejlépe.

Nutnost obhajovat své postavení po skončení smlouvy v nové soutěži je nejlepší zárukou, že se provozovatel bude snažit plnit své povinnosti co nejlépe.

Proč jsou soukromé firmy efektivnější?
Je to přirozené a plně to odpovídá všemu, co předvídají ekonomické teorie a dokládají čísla z praxe… U soukromníka je každá koruna dvakrát prověřená, než je skutečně vydaná – finanční kontrola je u něj výrazně větší. Zkrátka plně platí, že snaha dosahovat zisku je nejlepší motivací pro ekonomicky efektivní chování. Chytrý vlastník toho umí plně využít.

Soukromé firmy mají možnost dosahovat výhod z rozsahu činností: nakupují ve větších objemech energie, materiály či chemikálie. Mohou zaměstnávat kvalifikovanější a více specializované odborníky a zajistit jim přísun poznatků a informací z nejrůznějších provozních situací. To platí o to více, že vlastnictví vodovodů a kanalizací je v ČR velmi málo integrované do větších celků.

Srovnání soukromých a veřejných firem dobře ilustrují příklady z jiných oborů
Podívejme se například na železniční dopravu. Bez komerčního RegioJetu by se státní České dráhy nikdy neodhodlaly ke zlepšení a zvýhodnění služeb. Nebýt komerčních přepravců typu PPL, nezlepšily by se nikdy služby České pošty. Stejnou roli sehrály v českém vodárenství soukromé a zejména zahraniční společnosti. Je chybou tuto očividnou skutečnost popírat a plody jejich silné motivace zákazníkům odpírat.

Bez komerčního RegioJetu by se státní České dráhy nikdy neodhodlaly ke zlepšení a zvýhodnění služeb.

Platí srovnání veřejného a soukromého provozovatele absolutně?
Nic takového nikdo soudný nikdy tvrdit nebude. Žádné řešení není nejlepší za všech možných okolností, je nutné ho znovu hledat v každém jednotlivém případě. Avšak: existence soukromých provozovatelů je na takovéto trvalé optimalizaci založená, zatímco zřízení provozovatelů veřejných je výrazem víry, že nejlepší řešení někdo umí rozhodnout dopředu a jednou provždy a nikdy již lepší hledat nepotřebuje. Není snad v zájmu odběratelů nechat jednotlivé možnosti jednou za čas soutěžit mezi sebou a vybrat vždy ty nejlepší?

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?