Z Poslanecké sněmovny: Projednání vládního návrhu zákona o vodách

Na Malé Straně minulý týden projednával Výbor pro životní prostředí po druhém čtení ve sněmovně vládní návrh zákona o vodách. Jeho součástí je i „pozměňovák“ poslance Schillera.

Po schválení hlasovací procedury se přihlásil o slovo Jan Zahradník, který se vyjádřil proti pozměňovacímu návrhu Jana Schillera, jenž zakazuje výrobním firmám čistit odpadní vody s obsahem nebezpečných látek na komunálních čistírnách odpadních vod (ČOV). Konkrétně se jedná o body A4, A9 a A10 v pozměňovacím návrhu.

Podle něj jsou Schillerovy návrhy pro systém čističek odpadních vod na úrovni obcí nebezpečné. „Kam se budou vody obsahující nebezpečně závadné látky dovážet?“ otázal se Zahradník a pokračoval: „Většina vod tyto látky obsahuje a většina čističek provozovaných obcemi se s nimi dokáže poměrně dobře vyrovnat.“ Poznamenal také, že průmyslové čistírny odpadních vod nemají takovou jemnost čistění a nedokáží zachytit nebezpečné látky v tak velké míře jako obecní čistírny.“

„Trochu to zachraňuje návrh Antonína Staňka, který se celou situaci snaží vyřešit tak, že vodoprávní úřad by mohl vydávat povolení k tomu tyto vody do čistíren dovážet,“ podotkl poslanec Zahradník.

Předsedkyně výboru, Dana Balcarová, uvedla, že chápe postoj ministerstva, ale i Svazu měst a obcí, který má k návrhu výhrady. „Stalo se to, že SMO ČR projednával s Ministerstvem životního prostředí novelu a souhlasil s ní. Ministerstvo pak novelu pozměnilo,“ pronesla předsedkyně a dodala: „Je to špatná praxe, kterou ministerstvo praktikuje,“ řekla Balcarová.

Proti tomu se ostře postavila náměstkyně ministerstva Berenika Peštová. „Ministerstvo nedělá nebezpečné praktiky,“ pronesla náměstkyně a pokračovala: „Je třeba si uvědomit, že se jedná o průmyslové odpadní vody, které končí na komunálních čistírnách. A komunální čistírny odpadních vod jsou úplně jiného charakteru než průmyslové vody.“
„Návrh je nebezpečný pro celé spektrum firem od těch nejmenších po ty největší, napříč sektory,“ upozornil Jaroslav Suchý ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ministerstvo podle Peštové pod tlakem bylo nuceno vyjmout paragrafy, ve kterých by došlo, k byť malému, zvýšení vodného a stočného. Proto také padla dohoda se SMO ČR. „Bohužel jsme museli nějakým způsobem zareagovat,“ řekla náměstkyně.

Poslanec Staněk zdůraznil, že v současné době máme k dispozici pouze 10 průmyslových čistíren odpadních vod, které jsou schopny průmyslové odpadní vody zpracovávat. „Co budou firmy dělat s touto vodou?“ otázal se a sám si odpověděl: „Likvidace odpadních vod se hodně prodraží, rovněž se budou vozit po republice a zaplatí za to drobní a střední podnikatelé.“ Podle Antonína Staňka také v Schillerově návrhu chybí analýza dopadu, což ignoruje i ministerstvo zemědělství. Upozornil také na to, že proti návrhu není jen SMO ČR, ale vyslovil se i Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Návrh není dobře připraven a poškodí drobné živnostníky. Není pravda, že se nedotkne též občanů,“ dodal Staněk.

Zpravodaj Karel Tureček podotkl, že vodní hospodářství má problém v tom, že dlouhou dobu stagnují parametry fosforu a nezlepšuje se čistota vod. Apeloval na to, aby se přítomní drželi odsouhlasené hlasovací procedury. „Ministerstva už chystají novelu, pokud dojde ke komplikacím, tak je možné reagovat,“ řekl poslanec Tureček.

Náměstkyně MŽP poznamenala, že ministerstvo nezakazuje, aby tyto odpadní vody nesměly končit na čistírnách, ale pokud budou, musí čistírna mít povolení k nakládání s odpady a pak již nebudou v režimu odpadních vod, ale odpadů.Tyto odpadní vody komunální čistírna nevyčistí, pouze je naředí,“ vysvětlovala Peštová. Uvedla také, že nejde o vody v rámci kanalizačního řádu. „Bavíme se pouze o vodách, které jsou dovezené na čistírnu cisternami, jenž mají ADR,“ řekla náměstkyně a dodala: „Komunální čistírny mají čistit městské odpadní vody.“

Za Svaz měst a obcí ČR vystoupila Barbora Tomčalová a uvedla, že v původním zákoně nebyla změna dovozu vod na komunální čistírnu. „Zákon o vodách nezná pojem průmyslová čistírna odpadních vod a komunální čistírna,“ upozornila Tomčalová. Podle ní sice ministerstvo chtělo, aby se zákon vztahoval na průmyslové vody, ale bude se týkat všech odpadních vod dovážených na čistírnu.

„Co s tím uděláte? Osvícený občan se bude snažit nalézt řešení, ten neosvícený vypustí vodu někam do přírody,“ sdělila Barbora Tomčalová a podotkla: „Návrh potřebuje propracovat a bavit se v rámci novely.“

„Každá městská komunální čistírna vzniká na základě rozborů, tzn. že je postavená na limitech, které město vypouští. Pokud se přiveze na čistírnu něco navíc, dávkuje se to pomalých dávkách, aby se nezničily technologie. Žádné nebezpečné látky se nezachytí a protečou,“ reagoval na diskuzi Jan Schiller. Dle poslance se na průmyslových čistírnách monitoruje všechno a lze zachytit nebezpečné látky. Také si nemyslí, že by průmyslové čistírny byly méně kvalitní, mají jen trochu shovívavější limity na vypouštění. „Odpadní vody jsou nebezpečný odpad, za každý jiný nebezpečný odpad se platí a nestává se, že by jej někdo zahrabával na zahrádce, tak proč by se s vodami mělo nakládat jinak?“ řekl Schiller a dodal: „Je to jen o penězích.“

Jaroslav Suchý ze Svazu průmyslu a dopravy ČR se pozastavil nad tím, že pozměňovací návrh nebyl projednán v mezirezortním připomínkovém řízení a nejsou k němu zpracovány dopady. „Návrh je nebezpečný pro celé spektrum firem od těch nejmenších po ty největší, napříč sektory,“ upozornil Suchý.

Po diskuzi došlo ke hlasování o revokaci procedury: 6 poslanců se vyslovilo pro a 8 proti. Došlo tedy k hlasování souhlasného doporučujícího stanoviska k bodům A1 – A10, které přijala většina přítomných poslanců. Vládní návrh teď bude putovat do Poslanecké sněmovny k třetímu čtení.

Článek na serveru Průmyslovaekologie.cz

Aktuálně

Ministr Výborný: Vodohospodářství bohužel trpí jednou velkou nespravedlností

Ministr Výborný ocenil dlouhodobou koncepci Prahy i pražské vodohospodáře.

EPC projekt v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích šetří energie i finance
Barák: Hlavní výzvou je koncepce na 40-50 let, spojovaní  v regionální celky, konec neúčelných dotací a řízení oboru  jedním ministerstvem
Odborné sympozium Budoucnost vody nabídne inspiraci i osvětu
Mrkos: Testujeme světově unikátní využití vodojemů k vyrovnání nerovnováh v energetické soustavě
V Česku vzniká světový unikát. Vodárny spojily spotřebu vody a elektřiny
Stanovisko SOVAK k hygienickému zabezpečení vody a zdravotním rizikům
DNA testy pomáhají vodohospodářům při čištění odpadních vod
Soutěž Zlatá VOD-KA ukázala nejlepší nové technologie v oboru
Třetina pražských dětí a mladistvých by vyhodila zbytky jídel do záchodu. Kopírují návyky z domova
Světový den vody: Urychleme změnu, dokud je čas…
Nová směrnice o čištění městských odpadních vod se dotkne téměř všech
Smažené Vánoce. Většina Pražanů ví, jak olej správně likvidovat, polovina to přesto dělá špatně
Zákon o ústavní ochraně vody by mohl platit od července 2023
MŽP dá ze zdrojů EU na ochranu přírody a vody v krajině 1,9 miliardy korun
Vodohospodáři vodné a stočné zatím nezdražili, chtějí však zastropování cen
Green Deal bude stát 22 procent evropského rozpočtu a významný dopad bude mít i na české vodárenství
SOVAK ČR: Jaká rizika představují pro člověka mikropolutanty
Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun
Evropská komise se zabývá nedovolenou podporou v Portugalsku
Lze využít recyklovanou vodu na závlahu městských parků?
Je aktuální cena vody sociálně únosná?
Dopady covid-19 pocítilo téměř 80 % vodáren
Jaká je kvalita vody u vás doma?
Rieder: Nešetřeme, ale buďme k vodě šetrní
Soukromý nebo veřejný ve vodárenství? Proč ne lepší nebo horší?